Life of Johanna

En blogg om mina personliga tankar

Har du koll på din ekonomi?

Att göra av med pengar, det är oftast kul. Att ha koll på ekonomin, göra budget och spara pengar är inte lika roligt. Men för att ha pengar att göra av med så är det ett måste att ha bra koll på det ekonomiska. Företag kan ju anlita en revisor från Dillon(www.dillon.se). Men, som privatperson får man se till att vara sin egna revisor. Eller ja, man behöver inte ägna sig åt bokföring eller redovisning på samma sätt. Men det som kan vara bra att göra, som ett första steg, det är att sätta upp en budget.

Inkomster och utgifter

I en budget kan du först ställa upp vad du får in varje månad. Det kan vara lön, bidrag, csn eller annat. Sedan under, ställ upp vad du har för räkningar varje månad, som hyra, el, telefon, försäkringar med mera. Förhoppningsvis har du mer inkomst än utgift, så att du även kan sätta upp ett sparande. Om du har mer utgifter än inkomster, då måste du göra något åt det. Antingen försöka tjäna mer pengar, eller dra ner på olika utgifter. 

Glöm inte sparandet

Allt för många hoppar över detta med att spara pengar. Det är så illa, att de allra flesta, de har svårt att klara av en oväntad utgift på 5000 kr. Det är bra att spara undan varje månad, det går att börja smått, sedan öka det om det är möjligt. 

3 Sep 2021