Life of Johanna
En blogg om mina personliga tankar
Äppelkaka ett måste på hösten
Nu har hösten kommit med besked. I två dagar har det rasat en riktig höststorm med en iskall och pinande vind. Jag tänker att det enda som väger upp höstarna här i Norden är möjligheten att mysa med äppelpaj, grädde och en stor kopp te. Så här kommer ett recept på det.
Det här behöver du:
- 150 g kylskåpskallt smör
- 1 2/3 dl socker
- 1 ägg
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 4 äpplen t ex Ingrid Marie (3-4 motsvarar 500-600 g)
- vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass till servering
- Blöt ett bakplåtspapper och krama ur det. Lägg papperet i en rund form, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar).
- Skär smöret i bitar. Mixa ihop med sockret i en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke.
- Tillsätt ägget och kör till en jämn massa.
- Tillsätt mjölet och kör tills allt blandats till en deg.
- Tryck ut degen i formen och jämna till med en sked.
- Sätt ugnen på 175°C. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skär varje äppelklyfta i skivor.
- Doppa skivorna i socker blandat med kanel. Stick ner dem tätt i smeten.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
- Låt svalna och skär i bitar.
- Servera med vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass. Ringla över lite agavesirap. Njut!