Äppelkaka ett måste på hösten

Nu har hösten kommit med besked. I två dagar har det rasat en riktig höststorm med en iskall och pinande vind. Jag tänker att det enda som väger upp höstarna här i Norden är möjligheten att mysa med äppelpaj, grädde och en stor kopp te. Så här kommer ett recept på det.

Det här behöver du:

  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 1 2/3 dl socker
  • 1 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 4 äpplen t ex Ingrid Marie (3-4 motsvarar 500-600 g)
  • vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass till servering
  • Blöt ett bakplåtspapper och krama ur det. Lägg papperet i en rund form, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar).‚
  • Skär smöret i bitar. Mixa ihop med sockret i en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke.
  • Tillsätt ägget och kör till en jämn massa.
  • Tillsätt mjölet och kör tills allt blandats till en deg.‚
  • Tryck ut degen i formen och jämna till med en sked.
  • Sätt ugnen på 175°C. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skär varje äppelklyfta i skivor.‚
  • Doppa skivorna i socker blandat med kanel. Stick ner dem tätt i smeten.
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
  • Låt svalna och skär i bitar.
  • Servera med vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass.‚ Ringla över lite agavesirap. Njut!
  • 27 nov 2017